سود سوزآور

  • خانه
  • مقالات
  • سود سوزآور

 

هیدرواکسید سدیم

سود سوزآور (هیدروکسید سدیم)، یک قلیایی همه کاره است. کاربردهای اصلی آن در تولید خمیر کاغذ و کاغذ، آلومینا، صابون و مواد شوینده، محصولات نفتی و تولید مواد شیمیایی است. سایر کاربردها عبارتند از تصفیه آب، غذا، منسوجات، پردازش فلز، معدن کاوی، ساخت شیشه و غیره. تقریباً سه چهارم تقاضای کاربرد نهایی، رشد تولید ناخالص داخلی را دنبال می کند.
یکی از بزرگترین مصرف کنندگان سود سوزآور، صنعت خمیر کاغذ و کاغذ است، که در آن از فرآیندهای خمیرسازی و سفیدگری، جوهرزدایی ضایعات کاغذ و تصفیه آب استفاده می شود. رشد جهانی محدود به سطوح تولید ناخالص داخلی است. از سود سوزآور در تولید آلومینیوم استفاده می شود.
تولید آلومینا از بوکسیت (هیدروکسید آلومینیوم)، کاربرد استفاده نهایی برای سود سوزآور است. تقاضا سریع تر از سطوح تولید ناخالص داخلی هدایت شده به واسطه رشد در استفاده از آلومینیوم رشد کرده است. در حالی که مصرف سود سوزآور در پالایش آلومینا، 11% تقاضای جهانی را به خود اختصاص می دهد، این کاربرد، بیش از نیمی از سود سوزآور معامله شده در سراسر جهان را مصرف می کند.
سود سوزآور، ماده خام اولیه در تولید محدوده گسترده ای از مواد شیمیایی است. از آن به عنوان ماده میانی و واکنش دهنده در فرآیندهای تولیدکننده حلال ها، پلاستیک ها، الیاف مصنوعی، سفیدکننده ها، چسب ها، پوشش ها، علف کش ها، رنگ ها، جوهرها و مواد دارویی استفاده می شود.
برای خنثی کردن جریان های ضایعات اسیدی و تمیزکاری اجزای اسیدی از گازهای خروجی نیز استفاده می شود.
سایر کاربردها عبارتند از صابون سازی یا تبدیل چربی، پیه و روغن های گیاهی در تولید صابون و تولید سورفکتانت برای مواد شوینده. در صنایع نفت و گاز طبیعی برای حذف مواد اسیدی از هیدروکربن ها و گازهای خروجی نیز استفاده می شود. در بخش نساجی، در پردازش شیمیایی پنبه و رنگ کردن الیاف مصنوعی استفاده می شود.
طبق گزارش مشاور CMAI واقع در ایالات متحده، تقاضای جهان برای سود سوزآور در سال 2008، 59 میلیون تن بود. خمیر کاغذ و کاغذ با 14% بزرگترین مصرف کننده بود، و پس از آن، مواد شیمیایی معدنی (13%)، مواد شیمیایی آلی (12%) و آلومینا (11%) بود. سایر کاربردهای قابل توجه و نهایی عبارتند از منسوجات، صابون و مواد شوینده، و تصفیه آب.
عرضه سود سوزآور می تواند تحت تأثیر بازار مشتقات کلر باشد، زیرا تقریباً تمام سود سوزآوز به واسطه الکترولیز محلول سدیم کلرید با کلر تولید می شود (1/1 تن سود سوزآور 100% برای هر تن کلر تولید شده صرف می شود). اما با این دو محصول مصرف شده در صنایعی کاملاً متفاوت، ممکن است مشکلاتی در متعادل سازی تقاضا در یک کارخانه کلری – قلیایی وجود داشته باشد.
اگر سود سوزآور به صورت مازاد وجود داشته باشد، در صورتی که ظرفیت کافی در دسترس باشد، قابل ذخیره سازی است. اما اگر کلر به صورت مازاد وجود داشته باشد، به آسانی قابل ذخیره سازی نیست، و اگر بازار مشتقات کلر اشباع شده باشد، تولید باید کاهش یابد.
این مسئله اغلب به چرخه ای بودن متقابل در بازار دو محصول منجر می شود، به عنوان مثال، سود سوزآور به طور فزاینده ای کساد شده و قیمت ها افزایش می یابد، در حالی که کلر به سمت عرضه بیش از حد و سقوط قیمت ها حرکت می کند. با این حال، اگر قیمت ترکیبی بازار 0/1 تن کلر و 1/1 تن سود سوزآور (که اغلب، واحد الکتروشیمیایی یا ECU نامیده می شود) بالاتر از هزینه تولید باشد، کرخانه های کلر – قلیایی از نظر اقتصادی مناسب رشد وترقی هستند.


آب قلیایی سود سوزآور (سود سوزآور مایع)

یکی از مواد شیمیایی است که به گسترده ترین شکل در صنعت به کار برده می شود. سود سوزآور، محلول هیدروکسید سدیم (NaOH) در آب است. یک باز قوی با محدوده گسترده ای از کاربرد در صنایع مختلف است. Nouryon، سود سوزآور را همراه با کلر و هیدروژن از الکترولیز آب نمک تولید می کند.
در سراسر جهان، کاربران عمده سود سوزآور عبارتند از صنعت آلومینیوم، خمیر و کاغذ، و صنایع شیمیایی.
کاربردهای اصلی عبارتند از گندزدایی آب و تصفیه آب، به عنوان عامل تمیزکننده یا محدوده گسترده ای از کاربردها در صنایع شیمیایی مانند تولید نشاسته و یا گوگردزدایی در صنایع پتروشیمی.
سود سوزآور از الکترولیز نمک به دست می آید. محلول غلیط نمک خالص (NaCl) در آب سبک (یعنی آب نمک) به واسطه عبور جریان الکتریکی (DC) در یک سلول الکترولیتیک تجزیه می شود.
در سلول الکترولیتی، محلول کلرید سدیم به کلر در آند و محلول هیدروکسید سدیم و هیدروژن در کاتد تجزیه می شود.

کاربردها

  • کانی زدایی آب: بازسازی مبدل های یونی
  • تولید آب آشامیدنی: نرم کردن جزئی آب
  • نوشیدنی ها: تمیز کردن بطری
  • لبنیات: تمیز کردن تأسیسات تولید
  • صنعت ریون: آماده سازی محلول های ریسندگی
  • صنعت دارویی: محصولات مختلف، از قبیل لاکتات سدیم
  • روغن و چربی های پخت و پز: پالایش و خالص سازی
  • تولید نشاسته و مشتقات
  • صنعت نفت خام: پالایش و گوگردزدایی
  • تصفیه فاضلاب: اصلاح pH، افزاینده های فلوکولنت
  • تولید فولاد: بازیابی آمونیاک در تولید زغال کوک
سود سوزآور + سود سوزآور 1